Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Pel·lícules i documentals

Programa Ampliar imatge
Dimarts 6 d'octubre de 2015: "Els oblidats de la línia Maginot", a "Sense ficció" (TV3): El testimoni d'alguns dels exiliats que van treballar en la construcció d'un mur defensiu per protegir França abans de la II Guerra Mundial

23 h. a TV3

"Entre 8.000 i 9.000 catalans van participar en la construcció de l'anomenada línia Maginot, un mur defensiu pensat per protegir França d'una invasió alemanya abans de la Segona Guerra Mundial. Aquests catalans formaven part del contingent de gairebé 60.000 exiliats republicans que van ingressar voluntaris a les CTE (Compagnies de Travailleurs Étrangers), unitats integrades a l'exèrcit francès, per escapar de les condicions de misèria i insalubritat dels camps de concentració del sud de França, on els van tancar després de travessar la frontera fugint de les tropes de Franco.

"Els oblidats de la línia Maginot" recull entrevistes a Francisco Aura, Eduardo Escot, Esteban Pérez i Ramiro Santisteban, quatre supervivents d'aquestes companyies –el total de supervivents no passa de la dotzena–, i el testimoni de diversos familiars de refugiats que van viure també aquell episodi de la Segona Guerra Mundial.

En l'actualitat, la línia Maginot conserva nombrosos forts subterranis en perfecte estat i és un element turístic de primer ordre. Diversos forts han estat museïtzats per tal que el visitant es faci una idea de la magnitud d'una de les obres d'enginyeria militar més importants del segle XX."