Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Recordança

13/08/2008
MATÍAS ARRANZ i APARICIO
Matías Ampliar imatge

El 13 d’agost de 2008 va morir a l’edat de 94 anys, MATÍAS ARRANZ i APARICIO.
Antic deportat de Mauthausen, núm. 5819, on va entrar el 27/01/1941, i de Gusen, núm. 10170, d’on en va sortir el 05/05/1945.


Escrit de Jordi Riera:
"Matías va participar en la guerra d’Espanya defensant la legalitat de la República Espanyola el 1936, poc després era ferit. Una vegada recuperat, va entrar a formar part de les Brigades Internacionals, participant en diverses batalles. Al final de la guerra va passar la frontera i fou internat al camp de St.Cebrià. Pel seu esperit de lluita va ser reclutat per l’exèrcit francès per lluitar contra el nazisme. Fou empresonat i deportat al camp de Mauthausen i després a Gusen. Un cop alliberat, maig de 1945, va retornar a França.

Havia perdut diverses batalles però no la guerra. Es va instal·lar al sud de França i va seguir defensant els seus ideals fidel a la República. No podent fer-ho amb les armes, ell ho feia amb les paraules, explicant la seva lluita per la llibertat dels pobles i dels homes, explicant tot el seu sofriment i el dels altres companys que patiren com ell en els camps nazis, vìctimes del feixisme, de la incomprensió i de la intolerància i ho feia sense vanagloriar-se, amb la humilitat, que era característica en ell.

Demà dia 16 d’agost a les 9’15 h., a l'ajuntament de Palau del Vidre, poble on residia, tindrà lloc un acte d’homenatge a Matías Arranz. Serà un acte molt merescut, on tindrem ocasió de donar el nostre adéu a un gran lluitador, que sense armes tan sols amb la paraula ha guanyat una guerra.

Adéu company"