Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Notícies diverses

20/10/2016
El Parlament de Catalunya acorda anul•lar els judicis sumaríssims del franquisme. Entre el 1939 i el 1980 es van obrir a Catalunya 81.966 processos que van afectar més de 78.000 persones, 3.358 de les quals, van ser-ne executades

 

Franco Ampliar imatge

19 d'octubre de 2016: El ple del Parlament de Catalunya dóna via lliure perquè la cambra continuï tramitant la proposició de llei per anul·lar els consells de guerra del franquisme

 

El ple ha donat avui via lliure perquè la cambra continuï tramitant la proposició de llei de JxSí, CSQP i la CUP de reparació jurídica de les víctimes del franquisme i la proposta del PSC per presentar a la mesa del Congrés dels Diputats espanyol la proposició de llei de modificació de la llei estatal de memòria històrica, ja que totes dues iniciatives han superat els debats de totalitat respectius.


Víctimes del franquisme

La cambra continuarà tramitant en comissió la proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, presentada conjuntament per JxSí, CSQP i la CUP, després que aquest migdia la iniciativa, a què cap grup no havia presentat esmenes de retorn, hagi superat el debat de totalitat.

Tant a l'inici com al final del debat, els diputats han homenatjat dempeus i amb forts aplaudiments les víctimes del franquisme, algunes presents al saló de sessions, a la llotja de convidats i la tribuna de públic. En total hi havia una vuitantena de persones entre víctimes, familiars i representants d'entitats que promouen la recuperació de la memòria històrica, entre les quals el nét nebot del president Companys; les germanes de Salvador Puig Antich; els fills de Manuel Carrasco i Formiguera i Lluís Serra i Giribert, l'alcalde del Prat afusellat el 1939, i els presidents de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, de l'Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya, Pere Fortuny, de l'Associació d'Expresos de Catalunya, Enric Pubill, i de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya, Manuel Perona.

La proposició declara nuls i sense cap efecte jurídic tots els consells de guerra sumaríssims, i les sentències corresponents, instruïts per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista. A més, preveu que el departament de justícia emeti un certificat de nul·litat del procediment i la sentència corresponents.

Montserrat Palau (JxSí), Joan Josep Nuet (CSQP) i Mireia Boya (CUP) han presentat la iniciativa, al debat de la qual també han intervingut José María Espejo-Saavedra (C's), Ferran Pedret (PSC) i Fernando Sánchez (PPC).

A la tarda el ple ha fet el debat de totalitat d'una altra iniciativa sobre la memòria històrica, en aquest cas una proposta del PSC per portar a la mesa del Congrés una proposició de llei per modificar la llei estatal de memòria històrica, que també continuarà els tràmits corresponents a la cambra, ja que cap grup no hi ha presentat esmenes a la totalitat.

El text proposa ampliar la llei amb nous articles que declarin nul·les i sense cap efecte jurídic les actuacions i sentències dels òrgans i tribunals de la dictadura franquista fonamentades en motius polítics, i reconeix el dret a una indemnització de 135.000 euros per als beneficiaris dels qui van morir entre el juny del 1940 i el setembre del 1945 després de ser deportats o internats als camps de concentració i treball nazis.

Ferran Pedret (PSC) ha presentat la iniciativa, i al debat hi han intervingut també David Bonvehí (JxSí), Lorena Roldán (C's), Joan Josep Nuet (CSQP), Fernando Sánchez (PPC) i Benet Salellas (CUP).

(Fragment extret del web del Parlament de Catalunya)