Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Notícies diverses

09/04/2015
9 d'abril de 2015 : Navàs grava per a la història els noms dels cinc veïns deportats als camps nazis

El municipi bagenc es converteix en el primer de l'estat en utilitzar les plaques Stolpersteine per homenatjar les víctimes

 

Notícia publicada a: Regió 7 (9 d'abril de 2015)

Detall Ampliar imatge

L'Ajuntament de Navàs (Bages) ha instal·lat aquest dijous al migdia les cinc primeres plaques Stolpersteine -pedra que fa ensopegar- de l'estat espanyol. Es tracta d'unes plaques individualitzades que recorden als deportats als camps nazis i a dia d'avui n'hi ha més de 48.000 repartides per setze països europeus. Amb aquest acte, el consistori vol recordar els cinc navassencs que van ser deportats al camp de concentració de Mauthausen, tres dels quals van ser assassinats després de traslladar-los al subcamp de Güsen. El projecte també contempla la publicació del llibre 'Silencis. República, Guerra Civil i repressió franquista a Navàs', que ha documentat i resseguit la vida dels cinc deportats.

 

Notícia del web de l'Ajuntament de Navàs:

NAVÀS TINDRÀ LES PRIMERES STOLPERSTEINE DE L’ESTAT ESPANYOL

Les Stolpersteine són unes plaques individualitzades que recorden als deportats als

camps nazis. Fins avui n’existeixen més de 28.000 a diferents països europeus. Les 5 primeres que s’instal·laran a l’Estat espanyol seran a Navàs (Bages), el 9 d’abril, dedicades als 5 deportats republicans del municipi, impulsat per l’ajuntament.

D’on i com sorgeix el projecte Stolpersteine?

Stolpersteine significa pedra que fa ensopegar. Es tracta d’un projecte de la mà de l’escultor Gunter Demnig que relaciona art i memòria.

En paraules del propi autor: “Assumir la mort de sis milions de jueus, va més enllà de la nostra capacitat de comprensió. Però si llegeixes el nom d’una persona, calcules la seva edat, mires cap a casa seva, i et preguntes darrera de quina finestra vivia, aleshores l’horror esdevé un rostre”. Cada Stolpersteine ret homenatge no només a les víctimes jueves sinó a totes les víctimes del nacional-socialisme, entre elles els nostres resistents polítics.

Es tracta de llambordes de 10cm x 10cm fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de cada persona i que es col·∙loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar lliurement abans de ser empresonades i deportades.

Les Stolpersteine a Europa

Fins a dia d’avui existeixen al voltant de 48.000 Stolpersteine instal·∙lades a 16 països d’Europa. Alemanya és el país amb més plaques, però també n’existeixen a Àustria, Bèlgica, França, Itàlia o els Països Baixos, entre d’altres. A l’estat espanyol fins a dia d’avui no s’ha realitzat cap acte de col·∙locació d’Stolpersteine.

9 d’abril a Navàs, acte de col·locació de les cinc primeres Stolpersteine

A partir de la recerca impulsada per l’Ajuntament de Navàs i el llibre publicat pel consistori “Silencis. República, Guerra Civil i repressió franquista a Navàs” s’ha pogut documentar i resseguir la vida dels 5 navassencs que foren deportats al camp de concentració de Mauthausen. D’aquests 3 foren assassinats després de ser traslladats al subcamp de Güsen.

El proper 9 d’abril, a les 12 del migdia, a la Plaça de l’Ajuntament de Navàs, es procedirà a la col·∙locació de 4 d’aquestes 5 plaques, corresponents als 4 veïns de la localitat: Antoni Barberà Pla, Esteve Flotats Caus, Jaume Obradors Grífol i Ramon Sala Besa. Aquest darrer fou alcalde durant la Guerra Civil per ERC.

L’acte comptarà amb la presència del propi artista i dels descendents dels homenatjats. A les 5 de la tarda s’instal·∙larà la darrera placa, corresponent a Josep Soler Torrens, a la colònia tèxtil de Palà de Torroella, d’on era originari.

Enllaç:  Més informació