Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Notícies diverses

29/07/2011
Comissió de la Dignitat : "Fins que no hi hagi el retorn complet NO HI HA RES A CELEBRAR". La Comissió de la Dignitat reclama davant de la ministra de cultura el retorn immediat de la quarta part dels documents que encara resten a Salamanca
Foto de l'acte de protesta davant la Ministra Ampliar imatge

Diumenge, 24.7.2011. (http://www.comissiodeladignitat.cat/)

Recordem que fa més de cinc anys i mig que es va aprovar la llei del retorn i encara no s’ha acabat el procés.

Volem deixar clar que no és veritat que només resti les banderes i altres objectes diversos com ha difós el ministeri de Cultura en una nota de premsa. Resten encara un conjunt de documentació i objectes que suposa una quarta part de tot el volum de documentació privada, entre els que hi ha la documentació del fons de Vinaròs que aplega la documentació requisada a la terra alta i el Montsià, entre els que n’hi ha de la Ràpita i Amposta, a banda d’altres indrets; documentació de la secció maçònica, entre la que hi ha la de la comunitat israelita de Barcelona. De la Generalitat en que hi ha correspondència del president Irla i el conseller Sbert i del servei d’informació de la Generalitat; tot el fons de revistes i diaris requisats; els cartells de propaganda política entre els que hi ha els de Carles fontserè, molts d'altres objectes i fotografies i el conjunt de banderes.

En quedar aquesta part important del fons per transferir, creiem que no té sentit fer cap acte de celebració com el que farà el Ministeri a Sant Cugat del Vallès el dilluns dia 24 Trenta-cinc anys de democràcia i cinc anys i migs passats des que es va aprovar la llei sense haver fet el retorn complet, són una mostra de la poca diligència del ministeri. Per això demanem que es convoqui el més aviat possible la comissió mixta Ministeri de Cultura- Departament de Cultura en la que s’aprovi i validi tot els conjunt de documentació que resta, i que seguidament sigui reproduïda i transferida a Catalunya sense dilacions, cosa que hauria de ser abans d’acabar l’any 2011.


"Davant la convocatòria d’un acte a l’Arxiu Nacional en que la Ministra de cultura volia escenificar el final del retorn dels papers de Salamanca, la Comissió de la Dignitat ens varem negar a assistir i vam declarar públicament que no hi hauria res a celebrar, fins que no haguessin estat retornats tots els documents requisats en acabar la guerra el 1939."

Annex: Documents pendents de retorn  (pdf 73.50KB)