Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Llibres, revistes i articles

11/05/2009
"Homosexuals i Transsexuals: Els altres represaliats i discriminats del franquisme", de José Benito Eres Rigueira i Carlos Villagrasa Alcaide
Ampliar imatge

Ed. Bellaterra, 2009.

Les persones homosexuals i transsexuals van patir persecució legal, política i social durant el franquisme, i també han patit l'oblit posterior, ja que molt sovint han estat absents en els homenatges o actes de reconeixement públic a altres col·lectius que van ser objecte de la repressió per motius polítics o socials.
Aquesta obra col·lectiva ofereix, per primer cop, un estudi acurat i rigorós sobre la repressió i la discriminació de les persones homosexuals i transsexuals al llarg del franquisme.

Des de la perspectiva de la memòria històrica, presenta les recerques dels experts més reconeguts en aquest àmbit i testimonis dels protagonistes d'una persecució vergonyosa.

Algunes de les contribucions a l'obra posen l'accent en les connexions del franquisme amb el nazisme i els elements comuns en la vulneració dels drets humans per raó de l'orientació sexual i la identitat de gènere a altres països europeus el segle passat. D'altres, incorporen l'estudi sobre la invisibilitat de les dones lesbianes durant aquest període. I tot això amb un llenguatge directe, clar i senzill, que en facilita la lectura i la comprensió, ja que el llibre no es dirigeix només a experts o estudiosos, sinó a totes les persones interessades a avançar en la consolidació del principi d'igualtat i en els valors democràtics.