Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Llibres, revistes i articles

30/06/2015
Dossier especial revista Sàpiens (núm. 157, juliol 2015): Segona Guerra Mundial

 Un complement al viatge que hem fet aquest mes de juny

Portada Ampliar imatge

 

El camí cap a la guerra
Les raons per les quals va esclatar el conflicte
Tot i que la Primera Guerra Mundial havia de ser la guerra que posés fi a totes les guerres, el cert és que la "qüestió Alemanya", mal resolta a Versalles, es reobrí als anys trenta en una Europa assolada per la Gran Depressió, les contradiccions internes i la por de l'esclat d'una nova contesa que les potències occidentals no van saber evitar.
Caterina Úbeda (text)
REPORTATGES / SEGLE XX
L'Eix a l'atac
L'avanç imparable de les tropes de Hitler per tot el continent i el nord d'Àfrica
L'encadenament de victòries per Escandinàvia, l'Europa Central i França van envoltar l'Exèrcit nazi d'una aura d'imbatibilitat. La transformació del III Reich en un veritable imperi cada vegada semblava més plausible. Així va ser com pres per l'eufòria, el Führer va llançar-se a la conquesta del que seria el seu gran taló d'Aquil·les
Ferran Moltó (text)
REPORTATGES / SEGLE XX
El Pacífic en flames
La guerra entre el Japó i els Estats Units va obrir un nou front en el conflicte
El país del sol ixent va trobar en el caos que vivien les potències europees l'oportunitat de fer realitat la seva ambició territorial a l'Àsia oriental. Els Estats Units, però, no volien que s'alterés l'equilibri de poders existents al Pacífic i veien amb recel l'alineament nipó amb les forces de l'Eix. La tensió va esclatar el 7 de desembre del 1941, quan els japonesos van atacar la base de Pearl Harbor. Els nord-americans entraven a la guerra.
Víctor Farradellas (text)
REPORTATGES / SEGLE XX
El gir de la guerra
Sis mesos cabdals que van traspassar la iniciativa a les forces aliades
Mentre els alemanys s'encaparraven a fer caure Stalingrad, els russos preparaven una contraofensiva que va conduir a la primera derrota alemanya. En paral·lel, i malgrat les escaramusses amb el Japó al Pacífic, els Estats Units es bolcaven a ajudar els aliats intervenint activament en l'èpica conquesta d'Àfrica sota el règim de Vichy.
Oriol Margalef (text)
REPORTATGES / SEGLE XX
La darrera aposta de Hitler
El declivi de l'Eix: derrotesa Rússia, a Itàlia i al Pacífic
El triomf nord-africà va encoratjar els aliats a provar sort amb Itàlia. La seva campanya va esborrar el 'Duce' del mapa i va provocar la retirada dels alemanys de les etapes central russes, una decisió de grans implicacions en el desenvolupament global de la guerra. Japó, per la seva banda, intentava inútilment teixir aliances.
Oriol Gracià (text)
REPORTATGES / SEGLE XX
'V' de Victòria
La derrota de l'Eix i el desenllaç de la guerra
El desembarcament a les platges de Normandia i l'avanç imparaple de les tropes soviètiques van aixafar com una tenalla les forces alemanyes. Al Pacífic, tot i la resistència japonesa, les bombes atòmiques auguraven el nou paper que el destí tenia reservat per als Estats Units
Sebastià Bennasar (text)
REPORTATGES / SEGLE XX
L'horror de l'Holocaust
El genocidi que va canviar la història
L'esfereïdor balanç de víctimes de l'Holocaust s'ha reduït a una xifra mítica, 6.000.000, i s'ha concentrat en el poble jueu, tot i que la bogeria xenòfoba va anar molt més enllà. Com va ser possible? El clima del terror que els seus autors directes van instaurar a peu de carrer va beneficiar les actituds còmplices o passives de la ciutadania.
Jordi Mata (text)
REPORTATGES / SEGLE XX
Una pau molt tensa
L'inici de la Guerra Freda i el nou ordre mundial
A les conseqüències immediates de tota la guerra, en aquest cas se n'hi va afegir d'altres que condicionarien el que quedava de segle. Així, a més dels judicis als camps nazis i la desnazificació de la societat alemanya s'hi van sumar processos com la decolonització i els pols entre l'URSS i els EUA per l'hegemonia del món.
Pere Puig (text)
REPORTATGES / SEGLE XX
Els catalans de Hitler
Les raons dels catalans que van allistar-se a la División Azul
La invasió alemanya de la Unió Soviètica va desfermar una onada d'eufòria en el falangisme espanyol que considerava el comunisme la causa de tots els mals de la Guerr Civil Espanyola. No li va ser fàcil, a Serrano Suñer reclutar milers de voluntaris de tot l'Estat, també de Catalunya, disposats a lluitar contra el gegant soviètic.
Jordi Finestres (text)
REPORTATGES / SEGLE XX
Catalans als camps nazis
Testimonis que ens acosten a l'infern i ens recorden el perill del feixisme
Milers de catalans van ser deportats als camps d'extermini nazis, però només uns pocs van sortir-ne per algun altre lloc que no fossin les xemeneies. Els relats dels seus superviventsm com l'escriptor Joaquim Amat-Pinella, l'activista Neus Català, el fotògraf Francesc Boix, esdevenen una lliçó magistral perquè la història no es repeteixi.
Maria Coll (text)
REPORTATGES / SEGLE XX
Catalans contra l'eix
La desconeguda història dels catalans que van lluitar contra el feixisme
La Guerra Civil Espanyola va ser molt llarga per als milers de refugiats que el 1939 malvivien a França. Bona part d'aquests republicans van continuar lluitant contra el feixisme a les files dels exèrcit francès, britànic i soviètic. Uns ho van fer per ideals; d'altres, per fugir de l'infern dels camps d'internament provisionals a les platges del sud de França. És la història, rocambolesca i atzarosa, dels catalans que van combatre contra el III Reich.
Anna Sàez (text)