Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Llibres, revistes i articles

03/06/2009
"El dia revolt" de Julià Guillamon. Una mirada sobre l’exili cultural i literari en 42 reportatges
Ampliar imatge

Col·lecció: Biblioteca Universal Empúries
Numero: 225

Guillamon presenta l’exili republicà com una experiència complexa que posa en joc tots els sentiments i emocions, a través de 42 testimonis.

El llibre es divideix per territoris. De primer hi apareixen vuit reportatges d'exiliats que no es van establir ni a l'Amèrica Central ni a la del Sud. Després, exiliats de Buenos Aires, Santiago de Xile, Santo Domingo, l'Havana, Caracas i Mèxic DF. Cada reportatge s'obre amb la foto d'un objecte insòlit, sentimental, simbòlic, sempre íntim de cada entrevistat. El material gràfic s'ha tractat amb molta cura, i hi apareixen veritables perles, que formen part de la història del reportatge.

"Sempre que es parla de l’exili, s’acostuma a donar una visió molt limitada: es realcen els aspectes dramàtics, relacionats amb els primers moments de la fugida, i es deixen de banda els aspectes relacionats amb les diferents estratègies d’adaptació, la vida quotidiana als països que van acollir els refugiats o les relacions amb els ambients culturals d’Europa i Amèrica. També es parla poc de l’experiència dels fills, del paper de les colònies de catalans emigrats, dels intel·lectuals francesos, mexicans, xilens o argentins que van convieure amb els escriptors de la diàspora.

Aquest projecte vol canviar de manera radical el punt de vista sobre l’exili, donant cabuda a tots aquests temes que s’han tractat tan poc, amb rigor, però al mateix temps procurant aconseguir aquell efecte d’emoció profunda, al marge de qualsevol forma de sentimentalisme."