Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Llibres, revistes i articles

19/05/2009
"Els noms de la Guerra", editat per El Punt i CCG, recull prop de 7.000 noms dels morts gironins en el conflicte
Ampliar imatge

El llibre recull poble a poble els noms dels gironins que van morir al front, a causa dels bombardejos o bé represaliats. La tasca de recerca de tota aquesta informació és fruit del treball de diversos historiadors al llarg de les darreres dues dècades, entre els quals Joan Villarroya, Josep M. Solé i Sabaté, Jordi Oliva i diversos col·laboradors del Centre d'Història Contemporània de Catalunya, que sota la creació i direcció de Josep Benet va impulsar molts d'aquests treballs.

Cal mencionar d'altra banda el treball de l'escriptora Montserrat Roig, que va deixar com a llegat la primera recerca de les víctimes als camps de concentració nazis.

El Punt i l'editora CCG, que han rebut el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica, han aplegat en un llibre aquests diferents treballs per poder recopilar per primera vegada en una sola publicació totes les víctimes de les comarques gironines.

S'hi inclouen els llistats amb els noms dels 4.600 morts alfront, els prop de 600 gironins que van morir a conseqüència dels bombardejos, els 780 morts a conseqüència de la violència a la rereguarda, els més de 500 represaliats pel franquisme i els 164 gironins dels quals es té notícia que van morir als camps d'extermini dels nazis. Completen els llistats 93 gironins més, molts dels quals eren nens o adolescents, que van morir en manipular el material de guerra que va quedar abandonat arreu. Són tots els noms d'una guerra.

El llibre és el cinquè que s'edita dins la col·lecció sobre la Guerra Civil que El Punt va iniciar el 2006 i que dirigeix el catedràtic d'Història Contemporània Joan Villarroya i coordina la periodista Susanna Oliveira.