Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Llibres, revistes i articles

11/12/2010
"El Nadal que no vam tornar a casa" (Recull de proses i poesies que fan referència al Nadal de 1939)
Portada Ampliar imatge

Aquest llibre és la petita història del primer Nadal d’exili, el Nadal del 1939, a través d’un recull de proses i poesies que es van escriure llavors, i que es van publicar en diaris i revistes de fora de Catalunya. Evoca l’exili des del punt de vista del sentiment més íntim, de la nostàlgia més pregona, de la sorprenent barreja de descoratjament i d’esperança del primer Nadal un cop acabada la guerra.

Als noms d’Eugeni Xammar, Josep Pous i Pagès, Avel·lí Artís, Agustí Bartra, Pere Coromines, Ambrosi Carrion, Ventura Gassol i els germans Carles i August Pi i Sunyer, s’hi sumen els d’Emili Vigo, Jordi Vallès, Joan Ferrer, Gràcia B. de Llorenç o F. Garcia-Trabal, que, tot i ser molt menys coneguts, van fer arribar els seus articles, alguns escrits des dels camps de Sant Cebrià i de Bram, a les revistes d’exiliats catalans a París, Buenos Aires, Xile o Ciutat de Mèxic. També s’hi recullen els textos que es van publicar al número de Nadal de L’illot de l’art, revista editada pels mateixos presos del camp de Sant Cebrià, un document excepcional.

El Nadal que no vam tornar a casa s’obre amb un pòrtic de Pere Carbonell i es tanca amb dos textos de Joan Oliver i Xavier Benguerel

Els Autors
El Nadal que no vam tornar a casa inclou textos de Francesc Trabal, Pere Carbonell i Fita, Eugeni Xammar, Avel·lí Artís, Jordi Vallès, F. Garcia-Trabal, August Pi i Sunyer, Jordi d’Argent, Carles Pi i Sunyer, Emili Vigo, G. Sánchez Boxa , Pere Coromines, Ambrosi Carrion, Gràcia B. de Llorenç, Ventura Gassol, Agustí Bartra, Joan Ferrer, Josep Pous i Pagès, Joan Oliver i Xavier Benguerel.

També recull els articles que els presos del camp de concentració de Sant Cebrià van editar a L’illot de les arts, setmanari que s’imprimia i es distribuïa al mateix camp.

Malauradament, uns quants articles, anònims o firmats amb les inicials, no han pogut ser atribuïts a cap autor en concret.

Tots els textos fan referència al Nadal del 1939.