Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Llibres, revistes i articles

23/07/2012
"El camp d'aviació de Celrà : 1936-1939" / Artemi Rossell Ferrer
Portada Ampliar imatge

ISBN: 84-606-2818-3
Editat pel Taller d'Història de Celrà, l'any 1997.
Autor: Artemi Rossell Ferrer
123 pàgines.

Una monografia que explica la història de l'aeròdrom que va existir durant els anys de la Guerra Civil Espanyola.

La construcció del camp s'inicia a finals de 1936. Situat al Pla de Celrà, ocupava una extensió de 1.263.945,78 m2, dels quals, 274.184,19 m2 corresponien a Bordils.

El camp va ser militarment operatiu pel Govern Republicà des del primer trimestre de 1937 fins el febrer de 1939. Si bé, en un principi tenia com a funció la vigilància de la costa gironina, per defensar-la dels atacs tant per part de la flota franquista com de l'aviació italiana que tenia les seves bases a Mallorca, més endavant va arribar a ser la principal base a Catalunya dels bombarders Katiusca, que sortien de Celrà per anar a bombardejar objectius militars del front d'Aragó, l'illa de Mallorca, de manera especial durant la batalla de l'Ebre, i ja més tard objectius a la Catalunya ocupada per les tropes franquistes.

També va servir, en els seus inicis, com a escola de vols nocturns. Complia també funcions de centre de reentrenament dels pilots que havien obtingut el seu títol i estaven a l'espera d'obtenir un destí.

Quan a finals de 1937 s'instal·la a Celrà un taller per a muntatge dels avions russos Polikarpov I-16 (coneguts com a Mosca), un cop aquests eren engalzats, els traslladaven al camp per fer-hi les proves de vol.

Al ser el camp un important objectiu militar, durant els anys del seu funcionament fou objecte de deu bombardeigs, que llevat de les destrosses materials, també varen tenir un cost en vides humanes.

El novembre de 1940 se signa l'acta de lliurament dels terrenys que ocupava als seus antics propietaris.