Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Activitats realitzades

09/02/2020
9 de febrer de 2020 : Acte en memòria i homenatge a totes les persones que van patir l'exili. Text de salutació del president de Triangle Blau, el Sr. Lluís Fontané

 

Salutació 

Sra. alcaldessa– regidors – Mume-Patronat Call de Girona -presidents i membres de les diferents associacions  i a tots en general, gràcies per la vostra presència.

Agraïm expressament i com cada any la  inestimable col·laboració i compromís de l’Ajuntament de Figueres en l’organització d’aquest acte de memòria i record de totes les víctimes que amb motiu de la guerra d’Espanya, es van veure immerses en aquell gran èxode republicà. L’historiador Javier Rubio va calcular que les persones que van passar la frontera francesa, entre el gener i febrer del 39, van ser aproximadament 470.000. D’aquestes, unes 70.000 ho van fer per Irún i la resta per diferents punts de Catalunya. Per aquí, a l’Alt Empordà se’n calculen unes 350.000 ( Pertús-Port Bou i altres camins). La destinació final d’aquests exiliats com molts ja sabreu va ser diversa. La meitat aproximadament va tornar a l’Espanya franquista. De la resta, alguns es van quedar a França i es van trobar amb l’altre gran conflicte bèl·lic, la II Guerra Mundial i com també sabeu, alguns s`hi van implicar a traves de la resistència o bé dels grups de guerrillers dels maquis.  Altres, se’n van anar a l’ Unió Soviètica, a diferents països d’Europa i Amèrica i desgraciadament també, als camps d’ extermini nazis.                 

Des de T. Blau, volem posar en valor, l’ important tasca que fan els companys del Grup de Treball Exili Deportació i Holocaust de l’ Alt Empordà, que com d’altres ha estat impulsat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat i el Memorial Democràtic. Actualment aplega 11 centres de secundària amb el guiatge d’una vintena de professors d’ història . Aquesta feina, la fan no tant sols en el camp de la docència, si no també en l’ investigació i conscienciació i transmissió de valors que ara semblen  tant “demodés” com  ara el sentit democràtic, l’ètica, la moral i l’ esperit crític envers la nostra societat actual. Valors, que Triangle Blau compartim i assumim en la seva totalitat. Com a ciutadans compromesos, no ens podem quedar impassibles davant dels conflictes que vivim i veiem cada dia  als mitjans de comunicació, com son aquests nous exilis i aquesta preocupant revifalla d’actituds xenòfobes i de caire feixista que malauradament han ressorgit , no tant sols aquí, si no per tot el mon. Doncs bé, dit això, una de les maneres  d’enfrontar-nos a aquest problemes  es la que intentem fer totes les associacions memorialistes i que es conèixer i difondre el nostre passat recent amb l’objectiu que totes aquestes coses no es repeteixin mai més.

         

I a propòsit d’aquesta expressió (mai més), ens consta tant pel gdt, com pel nostre company i soci de Triangle Blau Ferran Palau, que hi ha en marxa el projecte de XARXA MAI MES (xarxa de memòria i prevenció del feixisme), en el que hi ha participat com a  soci que és també de l’Amical de Mauthausen, que és qui l’ha promogut. L’objectiu d’aquest projecte, que a nosaltres ens sembla molt interessant, és en línies generals, la coordinació de totes les associacions com la nostra, centres educatius i municipis amb altres xarxes tant nacionals com internacionals i així poder compartir informació, propostes i en definitiva tenir més visibilitat. I finalment i acabo,  aprofito per convidar a tots els Ajuntaments i associacions a que us hi adheriu, si no ho heu fet ja. Nosaltres, T.B. si que tenim intenció de fer-ho per què entenem que pot ser una molt bona eina per combatre tant el negacionisme de l’holocaust, que per estrany que sembli a dia d’avui, encara persisteix, així com el que us deia abans, també tots aquests moviments d’extrema dreta, que tenen molta retirada amb aquesta maleïda pandèmia que es el coronavirus.

 

Moltíssimes gràcies a tots.