Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Activitats realitzades

17/05/2017
12 de maig de 2017: Carta d'adhesió de Triangle Blau a "la cérémonie de réinhumation des restes" de Francesc Boix, del divendres 16 de juny de 2017, al Cementiri de Père-Lachaise de París (català ; castellà ; francès)

 

Boix Ampliar imatge

TEXT EN CATALÀ:

L’Associació Triangle Blau, de Figueres (Catalunya) -creada l’any 2003 pel senyor Jordi Riera i altres familiars i amics de deportats, per recuperar la memòria històrica de l’exili i la deportació republicana-, s’adhereix de tot cor a la cérémonie de réinhumation des restes de Francisco Boix, del divendres 16 de juny de 2017, a París.

Quan el juliol de 2015, un grupet de membres de l’Associació vam visitar la tomba de Francesc Boix, al vell cementiri de Thiais, acompanyats per les senyores Pierrette Saez i Rosita Sterquel de l'Amicale de Mauthausen de Paris, vam descobrir amb tristesa, l’estat deplorable d’aquell cementiri i del seu entorn. Malgrat l’esforç de l’Amicale per netejar i dipositar periòdicament unes flors damunt la seva tomba, el seu estat demanava un canvi d’ubicació i una renovació urgent.

Per això, ens alegrem molt d’aquesta nova ubicació al Cementiri de Père-Lachaise. Una ubicació molt més accessible, cèntrica... i, sobretot, al costat dels monuments memorials dels Camps de concentració i dels deportats.  

Avui és un dia de record, de memòria i agraïment a totes les persones que van lluitar i/o donar la seva vida pels ideals de la II República espanyola, per la llibertat, per la democràcia..., i contra els totalitarismes de tota mena, contra el feixisme i el nazisme del segle passat.

Volem agrair a totes les persones i entitats, com l’Amicale de Mauthausen de Paris i la Mairie de la Ville de Paris, que han fet possible aquest trasllat després de moltes dificultats. Un trasllat que dignifica i honora la memòria del fotògraf Francesc Boix, nascut l’any 1920, a Barcelona.

El gener de 1941, va ser deportat des de França, amb només 20 anys, al Camp d’extermini de Mauthausen (Àustria), juntament amb més de 7.000 republicans espanyols. Allà (1), va treballar com a fotògraf al costat d’altres republicans. Arriscant les seves vides, van treure negatius i fotos del Camp. Algunes d’aquestes fotos robades van ser un testimoni gràfic irrefutable de l’horror nazi als Judicis de Nürnberg i de Dachau. Va morir de tuberculosi, a París, 6 anys després del final de la II Guerra Mundial, a l’edat de 30 anys.

El nostre desig és que la figura, el testimoni i la vida de Francesc Boix, perduri i sigui llum i inspiració de lluita per a les futures generacions contra els neofeixismes actuals i contra qualsevol mena de discriminació.

 

Merci, Amicale de Mauthausen de Paris.

Merci, Mairie de la Ville de Paris.

Merci beaucoup, a tots , i us enviem una forta abraçada des de Catalunya.

(1): Allà, va treballar com a fotògraf a les oficines de les SS al costat dels republicans: Antoni Garcia i José Cereceda. Arriscant les seves vides, van treure del camp duplicats de negatius i fotos de l’horror viscut, amb l’ajut d’adolescents republicans espanyols: Jesús Grau, Jacint Cortés i José Alcubierre, entre altres. Aquests adolescents treballaven a la pedrera de l’empresari Poschacher, a l’exterior del Camp. La majoria d’ells, havien arribat a Mauthausen l’agost de 1941 amb els primers trens de deportats espanyols des de la ciutat francesa d’Angoulême, molt abans de les deportacions massives de jueus de 1942. Algunes d’aquestes fotos robades foren amagades a casa de la senyora Pointner, del mateix poblet de Mauthausen. I, el que és més important, aquestes fotos foren una prova verídica irrefutable i un testimoni gràfic de l’horror nazi als Judicis de Nürnberg i de Dachau.

Segons l’historiador Benito Bermejo, Francesc Boix va poder aconseguir treure del Camp unes 20.000 fotos, de les quals només n’han aparegut, fins al dia d’avui, unes 1.000... També, va realitzar les fotos mundialment conegudes dels dies posteriors a l’alliberament del Camp (5 de maig 1945), amb la seva famosa càmera Leica. 

 

TEXT EN CASTELLÀ:

La Associació Triangle Blau, de Figueres (Catalunya) – creada en el año 2003 por el Sr. Jordi Riera, junto con otros familiares y amigos de deportados, para recuperar la memoria histórica del exilio y la deportación republicana -, se adhiere con toda sinceridad a la cérémonie de réinhumation des restes de Francisco Boix, del viernes , 16 de junio de 2017, en Paris.

Cuando en Julio de 2015, algunos miembros de la Asociación visitamos la tumba de Francesc Boix en el cementerio de Thiais, acompañados de las señoras Pierrette Saez y Rosita Sterquel de l’Amicale de Mauthausen de Paris , descubrimos con gran tristeza el estado deplorable de aquel cementerio y de su entorno. A pesar del esfuerzo de l’Amicale por mantener limpia la tumba y con flores a su alrededor, su estado pedía un cambio de ubicación y una renovación urgente.

Por eso, nos alegramos muchísimo de esta nueva ubicación al Cementerio de Père-Lachaise. Una ubicación más accesible, céntrica y, sobre todo, al lado de los monumentos memoriales de los Campos de concentración y de los deportados.

Hoy es un día de recuerdo, de memoria y agradecimiento a todas las personas que lucharon y/o dieron su vida por los ideales de la II República española, por la libertad, democracia,…, y contra totalitarismos de toda clase, contra el fascismo y el nazismo del siglo pasado.

Queremos agradecer a todas las personas y entidades, como l’Amicale de Mauthausen de Paris y la Mairie de la Ville de Paris, que han hecho posible este traslado, después de tantas dificultades. Un traslado que dignifica y honra la memoria del fotógrafo Francesc Boix, nacido en Barcelona, en el año 1920.

En enero de 1941, fue deportado desde Francia (con solo 20 años) al Campo de exterminio de Mauthausen (Austria), junto con más de 7.000 republicanos españoles. Allí, trabajó como fotógrafo junto a otros republicanos. Arriesgaron sus vidas, sacando del campo duplicados de negativos y fotos. Algunas de estas fotos robadas fueron un testimonio gráfico irrefutable del horror nazi, en los Juicios de Nürnberg y Dachau.

Francesc Boix murió de tuberculosis en Paris, 6 años después del final de la II Guerra Mundial, a la edad de 30 años.

Nuestro máximo deseo es que la figura, el testimonio y la vida de Francesc Boix, perdure y sea luz e inspiración de lucha para las futuras generaciones contra los neofascismos actuales y contra cualquier tipo de discriminación.

 

 Merci, Amicale de Mauthausen de Paris.

Merci, Mairie de la Ville de Paris.  

Merci beaucoup, a todos,  y les enviamos un fuerte abrazo desde Catalunya.

 

(Traducció: Maria Rosa Roset)

 

TEXT EN FRANCÈS:

 

L’Associació Triangle Blau, Figueres (Catalunya) – créé en 2003 par M. Jordi Riera et d’autres parents et amis déportées pour récupérer la mémoire historiques de l’exil et la déportation républicaine, souscrit sans réserve à la cérémonie de réinhumation des restes de Francisco Boix, vendredi 16 juin 2017 à Paris.

Quand en Juillet 2015, un petit groupe de membres de l’Associació a visité la tombe de Francesc Boix, ancien cimetière de Thiais, accompagné de dames Pierrette Saez et Rosita Sterquel de l’Amicale Mauthausen de Paris, nous avons découvert avec tristesse l’état déplorable de ce cimetière et ses environs. Malgré les efforts de l’Amicale régulièrement pour nettoyer et dépôt de fleurs sur sa tombe, son état a exigé un changement de lieu et de rénovation d’urgence.

Nous sommes donc ravis de ce nouvel emplacement au Cimetière du Père-Lachaise. Un endroit plus accessible, emplacement central… et surtout à côté des monuments commémoratifs des camps de concentration et déportées.

Aujourd’hui est un jour de la mémoire, de la mémoire et de reconnaissance à tous ceux qui se sont battus avec leur vie pour les idéaux de la Seconde Républiques espagnole, pour la liberté, pour la démocratie… et contre toutes sortes de totalitarisme, contre le fascisme et le nazisme du siècle dernier.

Nous tenons à remercier toutes les personnes et organisations, comme l’Amicale de Mauthausen de Paris et la Mairie de la Ville de Paris, qui ont fait ce mouvement après de nombreuses difficultés. Un mouvement qui ennoblit et honore la mémoire du photographe Francesc Boix, né en 1920 à Barcelone.

En Janvier 1941, il a été déporté de la France avec seulement 20 ans, au Camp d’extermination de Mauthausen (Autriche), ainsi que plus de 7000 républicains espagnols. Là, il a travaillé en tant que photographe ainsi que d’autres républicains.  Risquent leur vie, ils ont pris des photos et négatifs du camp. Certaines de ces photos ont été volées dans un témoignage irréfutable graphique de l’horreur aux procès nazis de Nürnberg et Dachau. Il est mort de la tuberculose à Paris six ans après la fin de la Seconde Guerre mondiale, à l´âge de 30 ans.

Notre désire est que la figure, le témoin et la vie de Francesc Boix, endurent et soit la lumière et inspiration pour les générations futures pour lutter contre les neofeixismes actuels et contre toute forme de discrimination.

 

Merci, Amicale de Mauthausen de Paris. 

Merci, Mairie de la Vile de Paris. 

Merci beaucoup, à tous, on vous embrasse bien fort, de Catalunya.

(Traducció: Anna Mestres)