Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Activitats realitzades

28/03/2018
2 de març de 2018 : Triangle Blau participa a la trobada del Memorial Democràtic (Barcelona)

 

Trobada Ampliar imatge

 

A les 11 del matí, Trobada del Memorial Democràtic a la Fonda Espanya del carrer St. Pau, lloc on es van fer les primeres reunions clandestines que van donar lloc a la fundació de L’Amical de Mauthausen i altres Camps el 1962, encara que no es va legalitzar fins el 1978.

Aquest acte ha estat promogut pel Director del Memorial Democràtic, el Sr. Plàcid García-Planas, amb l’objectiu d’establir i afavorir el contacte entre les entitats participants,  que a part del Memorial foren les següents:                                                              

AMICAL DE MAUTHAUSEN I ALTRES CAMPS – President Sr. Enric Garriga i Elies

AMICAL DE REVENSBRÜCK – Presidenta Sra. Anna Sallés i Bonastre

TRIANGLE BLAU – President Sr. Lluís Fontané i Massachs

Per petició expressa del Memorial, de cada associació hi podíem assistir dues persones.

Vàrem comptar també amb la presència de la Sra. Carme García i Suárez (Directora General de Relacions Institucionals i amb el Parlament), de  la Sra. Mireia Plana i Franch (Subdirectora General de Memòria, Pau i Drets Humans) i de  la Sra. Marta Simó i Sánchez (Departament de Sociologia de la UAB, doctorada amb la tesi “La Població Espanyola i el seu encontre amb l’Holocaust “, i membre del grup Exili, Deportació i Holocaust del Departament d’Educació i del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya).

També, ens va acompanyar el Sr. Jesús Galdón i Martínez, que és l’artista que va dissenyar la placa commemorativa, inaugurada al Camp de Mauthausen el dia 7 de maig de l’any 2017, per l’Honorable Conseller d’Exteriors, Sr. Raül Romeva i Rueda.

Al principi de l’acte, el Sr. Plàcid García-Planas  va lliurar a cada associació, 3 litografies sobre paper,  de l’esmentada placa i signades per l’autor. L’artista ens va comentar breument com es va inspirar per fer aquesta obra, els materials i elements que va utilitzar,  persones amb les qui va comptar i que tot queda descrit en aquestes mateixes reproduccions, que són 70 i vénen numerades.

Vaig manifestar que calia més coordinació entre totes les entitats memorialistes, i evitar que actes programats coincideixin el mateix dia. Per exemple: els actes d’homenatge a l’exili i deportació del passat mes de febrer, a Figueres van coincidir amb els del MUME a Prats de Molló. Tothom hi va estar d’acord. A tots els hi vaig donar un dossier de la nostra Assemblea del 2017.

Per altra banda, el dijous dia 1, el ple de l'Ajuntament de Figueres va aprovar, per unanimitat, la moció referent a l'instal·lació de les Stolpersteine, presentada per la nostra Associació i el GDT Exili, Deportació i Holocaust de l'Alt Empordà. Ens van felicitar per la feina feta i per la que anem fent i, per tant, us la trasllado també a tots vosaltres.

Una abraçada,

Lluís