Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Activitats realitzades

02/11/2019
1 de novembre de 2019 : Diada de Tots Sants al Cementiri de Figueres. Lectura d'un fragment de Teresa Pàmies (Centenari del seu naixement)

 

Logo Ampliar imatge

Triangle Blau llegeix un fragment representatiu de l'exili de Teresa Pàmies, extret de Memòries de guerra i d’exili (2000)

En motiu del Centenari del seu naixement.

“A la frontera ens van separar. Abans d’arribar a la fila de gendarmes, que es veien desbordats, malgrat les barreres de fusta i de ferro, el nostre grup hagué de dissoldre’s, perquè els vells foren rebutjats.

Aquell dia, segurament les autoritats franceses reberen ordres de no deixar passar vellets sense família, sense papers, sense mitjans i sense certificats de vacuna. Nosaltres no ens ho esperàvem, i ens va agafar desprevingudes. Altrament, cada vell hauria anat amb una “filla”. [...] En veure’s rebutjats, els vells començaren a cridar. L’heu sentit mai, el crit desesperat d’un vell? Jo crec que fins i tot els gendarmes restaren glaçats, en oir-los.

[...] Camí dels camions de la gendarmeria, havíem de caminar molt juntes unes amb les altres , els infants ben agafats per la mà. Uns senyors de bata blanca damunt dels abrics , abans d’embotinar-nos als vehicles de bestiar, ens preguntaven si dúiem polls, si teníem sarna, si escopíem sang, si patíem de malalties venèries, si carregàvem or, si teníem moneda francesa; a les noies ens preguntaven si érem verges.”