Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Activitats realitzades

26/02/2018
11 de febrer de 2018 : Figueres homenatja els exiliats de la Guerra Civil (textos de testimonis llegits)

 

Monument Ampliar imatge

Com a record i homenatge a totes les persones que van patir l’exili, llegirem ara, uns breus testimonis d’algunes d’aquestes persones que van trepitjar aquesta mateixa carretera, camí de l’exili.

Testimoni de Josefina Piquet, barcelonina i membre de l’Associació Dones del 36 i que va morir el 2013. Amb 5 anys passà per aquest mateix carrer amb la seva mare, camí de l’exili. I més d’un cop ens ha acompanyat en aquest acte d’avui. Fragment del llibre “L'Exili dels republicans: el somni derrotat” de Daniel Serra i Jaume Serra, de 2004.

“Vam sortir a peu, en direcció al nord, amb molta altra gent que fugia amb nosaltres. No us penseu que només atacaven la ciutat. L’aviació feia passades en vol ras sobre les carreteres i metrallava tot el que es movia. De sobte sentíem els avions, a vegades només era un i altres cops eren dos o fins i tot tres, llavors tothom corria cap als camps del costat o es llençava als marges, era terrible.

Pel camí també hi havia soldats que fugien o s’havien perdut del seu grup. En un atacat, un d’aquells soldats se’m va tirar a sobre per protegir-me. L’avió va passar tan a prop que em va semblar que si aixecava la mà podria tocar-lo. Vam seguir el camí amb aquest soldat i un company seu.

No tinc un record continuat... El que sí recordo molt bé és la pressió de la mà de la mare. L’he recordat sempre, era una mà forta, que m’agafava molt fort. Després he pensat que la mare tenia por de perdre’m, perquè aquells dies, amb tota la confusió de la fugida, amb els bombardeigs, es van perdre molts nens. Recordo alguns nens en el camí que ploraven i estaven sols...”

 

Testimoni d’Àlvar d’Orriols, poeta i dramaturg barceloní, que amb 45 anys hagué de marxar cap a l’exili, fent nit a Figueres i sortint per aquestes carreteres cap a França. Aquest fragment del dietari de la retirada, es reedità el 2008 en castellà amb el nom “Las hogueras del Pertús” i el 2014 la seva traducció al català.

“Decididament ens hem apartat de l’avinguda del castell, que ja considerem perillosa. La nostra seguretat és a la carretera que allà baix, a la falda de la muntanya, serpenteja i es perd en la llunyania al llarg de la vall, entre celatges de boirina. Un formiguer humà la cobreix totalment...

Deu minuts després marxem ja barrejats amb la gent de la gran caravana. Queda el castell enrere, encastat en la seva alçària...

A mesura que anem avançant se’ns ofereix als ulls un espectacle com a mínim sorprenent. A la dreta i esquerra del camí, vorejant ja la llarga carretera, descansa una fila interminable d’objectes estrambòtics la vista de la qual sorprèn en aquest marc agrest: cadires, taules, cassoles, orinals, plats, escumadores, raspalls de les botes, llits, flassades, matalassos, maletes esbotzades i baguls oberts... Són restes del naufragi, que la carretera ha anat llançant.”

 

Contra totes les dictadures i exilis, i a favor de la llibertat d’expressió i de la democràcia, aquí i a tot arreu, llegirem per acabar uns fragments de la cançó protesta “Yo te nombro... libertad” de Gian Franco Pagliaro (cantautor italoargentí), composta el 1969 contra la dictadura argentina. Popularitzada per la cantant Nacha Guevara als anys 70 del s. XX, com potser recordareu.

Por el pájaro enjaulado,

por el pez en la pecera,

por mi amigo que está preso,

porque ha dicho lo que piensa.

Por la flores arrancadas,

por la hierba pisoteada,

por los árboles podados,

por los cuerpos torturados:

YO TE NOMBRO, LIBERTAD.

 

Por la idea perseguida,

por los golpes recibidos,

por aquel que no resiste,

por aquellos que se esconden.

Por el miedo que te tienen,

por tus pasos que vigilan,

por la forma en que te atacan,

por los hijos que te matan:

YO TE NOMBRO, LIBERTAD.

 

Por las tierras invadidas,

por los pueblos conquistados,

por la gente sometida,

por los hombres explotados.

YO TE NOMBRO, LIBERTAD.

Te nombro en nombre de todos...