Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Activitats realitzades

09/02/2020
9 de febrer de 2020 : Acte en memòria i homenatge a totes les persones que van patir l'exili. Fragment de les memòries sobre la Retirada del periodista Manuel Valldeperes, llegit per la Sra. Margarita Mas

 

Fragment de les memòries sobre la Retirada i exili del periodista barceloní, Manuel Valldeperes, dins la seva obra "Ombres entre tenebres", publicada per primer cop a Buenos Aires el 1941.

El 2017, l'Editorial Adesiara n'ha fet una acurada reedició.

 

“Gernika, Borges Blanques, Figueres ... Evocació cruenta i dosaladora de la guerra totalitària. Munts de runes, flames, nit eterna en el calvari dels dies, sense pietat i sense repòs, de l'èxode. (...)

El castell, abandonat, llança trossos del seu cos petri, en semicercle violent, sota el pes de les bombes que fan tremolar la terra als nostres peus.

En fer-se fosc, columnes imponents de foc il.luminen l'èxode vacil.lant i lent que avança feixugament. Són les resplandors trèmules de la ciutat en flames. (...)

Els canons ressonen, darrera nostre, com un presagi de mort. Les bombes cauen, com un diluvi de foc, damunt la ciutat màrtir. Els rius de sang han obert solcs profunds sobre la dura terra empordanesa. I la multitud passa, lentament, corbada pel cansament i per la fam, talment com si portés unida al cos tota la terra catalana.

La majoria han llençat els bagatges, obligats per l'esgotament. Als marges de la carretera, entre vehicles estimbats i cossos humans que gemeguen, hi ha milers i milers de maletes abandonades, amb totes les robes escampades per terra. Records estimats, roba personal, sabates, tot ha quedat allí, en les hores permanents de pànic i de terror provocades pels Junkers. I a través de l'èxode, llarg i penós, els evacuats han quedat gairebé despullats del tot. Només la fe en Catalunya, en la Catalunya redimida de demà, es manté viva en ells.”