Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Activitats realitzades

26/04/2017
18 d'abril de 2017 : El Parlament homenatja les víctimes del franquisme. Triangle Blau hi participa com a entitat memorialista

 

Acte central Ampliar imatge

Lluís Fontané i Palmira Casas van representar Triangle Blau a l’acte d’homenatge al pati de la Biblioteca del Parlament de Catalunya. També van acompanyar l’Associació, Josep Galobardes i Pilar Molins, socis i amics de Mollet del Vallès.

 

Crònica del web del Parlament:

 

El Parlament ha homenatjat aquest migdia els republicans represaliats pel franquisme amb un acte al pati de la biblioteca. En el decurs de l'acte, la presidenta, Carme Forcadell, i el president de l'Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya, Pere Fortuny, han fet una ofrena floral davant l'escultura 'La pietat', monument als immolats per la llibertat, i també s'ha fet un minut de silenci en memòria dels republicans perseguits.

Forcadell ha assegurat que, malgrat que l'Estat "continua sent incapaç de fer justícia amb els crims del franquisme", a Catalunya "les institucions, les entitats, la ciutadania, no desistirem d'exigir-la". En aquest sentit, ha detallat, entre d'altres, les iniciatives del Parlament per ampliar la Llei de la memòria històrica i declarar nuls els consells de guerra sumaríssims del franquisme. Així mateix, ha remarcat la necessitat de mantenir viu el record dels republicans perseguits pel franquisme i de persistir "en la defensa dels drets i les llibertats pels quals van lluitar, els drets i les llibertats pels quals van ser empresonats, assassinats o forçats a l'exili". "Farem tot el possible per construir un país millor, més just, més digne, més lliure, sobre la base dels principis d'igualtat, fraternitat i llibertat", ha conclòs.

D'altra banda, Fortuny s'ha mostrat "més optimista que altres anys", ja que el Parlament tramita en aquests moments la proposició de llei que declara nuls els consells de guerra sumaríssims i les sentències corresponents instruïts per causes polítiques pel règim franquista a Catalunya, un dret, s'ha lamentat, que "ha estat negat indignament i sense escrúpols pels diferents governs espanyols". Així, s'ha mostrat decebut amb les Corts espanyoles pel fet que no avancin amb relació a la protecció de la memòria dels represaliats pel franquisme.

A l'acte hi han assistit, entre d'altres, el vicepresident primer, Lluís Maria Corominas; els secretaris, Anna Simó, David Pérez, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet; els diputats Jordi Turull, Marta Rovira, Magda Casamitjana, Gerard Gómez del Moral, Violant Cervera, Ferran Civit, Eduardo Reyes, Chakir el Homrani, Anna Figueras, Josep Maria Forné, Montserrat Fornells, Jordi Orobitg, Jordi-Miquel Sendra, Montserrat Palau, Carmina Castellví, Marc Sanglas, Teresa Vallverdú (JxSí), Carlos Carrizosa, Martín Eusebio Barra, Javier Rivas (Cs), Ferran Pedret, Rafel Bruguera (PSC), Lluís Rabell (CSQP), Joan Garriga i Gabriela Serra (CUP), i el síndic de greuges, Rafel Ribó.

'La pietat', l'escultura de pedra on s'ha fet l'ofrena, obra de Ferran Ventura, representa una dona asseguda amb un home mort en braços i és l'original de la de bronze del fossar de la Pedrera, a Barcelona.