Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Activitats diverses recomanades

25/02/2019
Camp de Ribesaltes: Exposició fotogràfica de Paul Senn, un reporter suís a la Guerra d'Espanya (80è aniversari de la Retirada) : fins el 30 de setembre de 2019

 

Cartell

MÉMORIAL DU CAMP DE RIVESALTES

Avenue Christian BOURQUIN

66 600 SALSES LE CHATEAU

04 68 08 39 70

info@memorialcamprivesaltes.fr

 

Gener 1939, desenes de milers de civils es presenten a la frontera francesa. Fugen davant l'avanç de les tropes franquistes per la carretera de la costa, pels camins de muntanya, passant els colls nevats dels Pirineus. Homes, dones, infants, vells, embolicats en mantes, portant maletes i bosses, en cotxe i en carro pels més afortunats, a peu per la majoria, en un hivern molt rigorós. L'exèrcit republicà és en retirada després de la caiguda de Barcelona. Al pas fronterer del Pertús a Catalunya, les autoritats franceses, davant la urgència acabant per obrir la frontera. Primer els civils, després l'exèrcit, 450.000 persones passen a França amb un caos indescriptible. És l'èxode més important d'aquesta primera part del segle XX, seguit de molts d'altres.

Diversos fotògrafs i cineastes testimoniaran aquest èxode conegut com la Retirada. Entre ells, Paul Senn (1901-1953), un fotoperiodista suís, molt conegut al seu país però desconegut pel seu treball durant i després de la Guerra d'Espanya, un conflicte que seguí de l'inici a la fi i després a través dels reportatges sobre els camps d'internament, en particular del de Ribesaltes l'any 1941. Paul Senn és un bon exemple del treball fotogràfic dels reporters de la premsa il·lustrada suïssa. Vingut del món de la publicitat, comença la seva carrera el 1930 a Berna i aconsegueix ràpidament difondre els seus reportatges a la premsa il·lustrada molt dinàmica i ansiosa de fotografies. Destaca en particular el novembre de 1932 cobrint una manifestació antifeixista que degenera en un increïble bany de sang: 13 morts i 65 ferits. Va documentar especialment el món obrer i pagès suís, i va viatjar molt per Europa i Amèrica del Nord i del Sud. Des d'aquest punt de vista és perfectament comparable a David Seymour-Chim per la seva manera de fotografiar els infants i l'emmarcament molt particular del 6x6 que dominava perfectament, a Roger Schall per la seva tècnica sofisticada i la varietat de temes. Podríem anomenar-lo el Capa suís en el sentit de què el germà de Robert Capa qualificava de «concerned photography», que es podria traduir com a fotografia compromesa.

La seva carrera va fer un gir amb la Guerra d'Espanya. Als anys 1930, es desplaça diverses vegades a Espanya, i ho continuarà fent durant la guerra: visitarà València, Madrid o Barcelona, la major part del temps amb l'Ajuda Suïssa, un organisme de socors particularment eficaç en l'ajuda als infants. Robert Capa deia que si es volen fer bones fotografies cal ser el més a prop possible de l'objectiu. Paul Senn ho va entendre perfectament, primer perquè és empàtic amb aquest poble en guerra i després perquè excel·leix en els retrats emotius, és una fotografia que testimonia.

Els arxius de Paul Senn, centenars de milers de negatius, es conserven al Museu de les Belles Arts de Berna. Elles han estat classificades, documentades i publicades a Internet per Markus Schürpf el millor expert d'aquest fons a partir del qual ha organitzat diferents exposicions a Suïssa. Una selecció de 1000 fotografies sobre el treball de Paul Senn durant la Guerra d'Espanya, la Retirada i els camps d'internament francesos s'ha posat a la disposició del Mémorial du Camp de Rivesaltes. A partir d'aquest corpus tan ric el Mémorial organitzarà una exposició a partir del gener de 2019, punt de partida d'una sèrie d'iniciatives entorn de la commemoració de l'aniversari de la Retirada, presentant 150 fotografies de Paul Senn, algunes de les quals, les més emocionants seran penjades sobre el mur d'accés del memorial en gran format.

Michel Lefebvre Co-Comissari de l'exposició