Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Activitats diverses recomanades

12/07/2013
18 de juliol de 2013 a Figueres, 20:30 h.: ACTE EN RECORD A LES VICTIMES DE LA GUERRA I EL FEIXISME (Organitza: Candidatura d'Unitat Popular de Figueres)

Triangle Blau recolza aquest acte i el seu Manifest:

RECUPEREM EL REFUGI ANTIAERI DE LA PLAÇA DEL GRA COM A ESPAI DE MEMÒRIA I PAU

Aquest any es compleix el 75è aniversari de l’inici dels bombardeigs de l’ exèrcit feixista sobre Catalunya durant la Guerra Civil, amb la inestimable ajuda de l’ aviació italiana i la legió Còndor. Entre els anys 1938 i 1939 el feixisme i el nazisme descarregà tota la seva crueltat sobra la nostra ciutat i la seva gent.

En el cas de Figueres, punt estratègic de la retirada republicana on es van ajuntar desenes de milers de refugiats, l’atac va ser més ferotge i mortífer, ja que les bombes van caure fins a 18 vegades sobre la població. Hi van perdre la vida oficialment prop de tres-centes persones i es va destruir una 26% dels edificis de la ciutat, tot indica però, que les víctimes mortals podrien haver estat moltes més.

Precisament un dia com avui, el 18 de juliol de 1936, les tropes feixistes del general Franco es varen sublevar contra el legítim govern de la república, alhora que també aquesta data representà l’ esclafament d’ aquesta sublevació per part de les forces populars a Barcelona. Després de dècades de silenci i ocultisme d’ aquesta barbàrie, part de la ciutadania estem disposats a reobrir les vegades que calgui els calaixos de la historia i posar llum allà on fins ara només hi han hagut ombres.

Amb aquest acte simbòlic volem homenatjar a les víctimes de la guerra i el feixisme, i instem a les institucions a que accelerin les obres de remodelació del refugi antiaeri situat a al Plaça del Gra per poder-lo reobrir com a espai de memòria i pau, amb l’objectiu que les noves generacions de figuerencs i empordanesos així com els nombrosos visitants de la nostra ciutat siguin coneixedors dels cruents episodis històrics que l’han dut a ser considerada la Guernica catalana. Així mateix demanem que aquest indret formi part d'un circuit de memòria història de la ciutat molt més ampli que reculli espais com el camp de concentració de la carbonera o el castell de Sant Ferran.

En qualsevol cas, creiem que l'obertura i aprofitament d'aquest espai i d'altres que puguin existir a la ciutat en relació a la guerra civil ha de sorgir a partir del treball d'una comissió d'experts (historiadors, educadors per la pau i museòlegs) escollits a partir del consens de les entitats de la ciutat i del territori que tenen quelcom a dir en aquest tema com l'Institut d'Estudis Empordanesos, Omnium Cultural, l'associació triangle blau, l'associació de familiars represaliats del franquisme i la coordinadora d'ONGs de les comarques gironines i l'Alt Maresme.

El que no volem és que com ha passat en altres ocasions, com en l'aniversari de les corts republicanes i de l'exili del 1939, s'aprofiti les oportunitats de divulgació de la nostra història per tornar favors als amiguets de l'alcalde d'aquell moment o per tergiversar els fets i explicar-los en funció dels interessos i preferències d'alguns, que sempre són els més poderosos. Aquest cop exigim que es faci bé, que aquest indret sigui realment un espai de memòria interactiu que exigeix justícia i que clama la pau. Que mira enrera per explicar la història però que també mira endavant perquè quedi clar a tots els seus visitants, quina va ser la tràgica aportació del feixisme a la nostra ciutat que no va ser res més que destrucció i mort.

Altrament, aquest acte no pretén ser només una activitat de memòria històrica, si no també un exercici de justícia democràtica i un toc d’ alerta a tota la població per no baixar la guàrdia davant de les amenaces totalitàries, recentralitzadores, racistes i homòfobes que encara existeixen. Alhora també expressem la nostra indignació i malestar per la banalització que des d’ alguns dirigents del PP s’ ha fet sobre el Nazisme, comparant aquest amb la causa nacional catalana o amb les pràctiques de denuncia social de la Plataforma d’ Afectats per la Hipoteca, ho considerem per tant una banalització de l’ horror del III Reich i un despreci cap als milions de víctimes i dels seus familiars.

RECUPEREM LA MEMÒRIA, RECUPEREM LA LLIBERTAT!