Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Activitats diverses recomanades

09/04/2018
20 d'abril de 2018 : Presentació del llibre: "Jaume Pellicer Lleonart “Quicus”. El tràgic exili d’un republicà" al MUME

 

Portada Ampliar imatge

Presentació del llibre: Jaume Pellicer Lleonart “Quicus”. El tràgic exili d’un republicà, de Rafel Bruguera

 

Ed. Pagès Editors, 2017, Col·lecció La Maleta de l'Exili.

Lloc: MUME, a les 19h.

 

"Jaume Pellicer (l’Escala, 1914-Dachau, 1944) va ser un home amb una sòlida formació autodidacte, republicà i catalanista. Fou un de tants republicans que s’allistà voluntàriament de milicià en els primers temps de la Guerra Civil, en el seu cas destinat a la zona costanera del nord de l’Alt Empordà. Mobilitzat posteriorment, li tocà defensar la República als fronts d’Aragó i del Segre.

Els primers dies de febrer del 39 emprengué el camí de l’exili amb una maleta poc proveïda perquè esperava tornar a casa ben aviat, una vegada les potències europees haguessin enderrocat el règim franquista que s’havia alçat contra la legalitat democràtica.

A França, i durant més de cinc anys, patí totes les penalitats possibles en forma de camps de concentració, Companyies de Treballadors, fam, treballs duríssims i miserables, protecció del govern mexicà al Castell de la Reynarde, etc. Incorporat a la Resistència, fou detingut i deportat. Moriria d’asfíxia al conegut com “el Tren de la Mort”, el darrer comboi que sortí de França, una vegada produït el desembarcament de les forces aliades a Normandia, de camí al camp d’extermini nazi de Dachau.

El llibre està dividit en dues parts. En la primera s’explica la seva biografia i en la segona es reprodueixen una selecció de les més de cent cartes i postals que envià a la família des de l’exili francès.

L’autor del llibre, Rafel Bruguera, és mestre i polític. Ha estat alcalde de l’Escala, Diputat Provincial i Senador. Actualment és diputat al Parlament de Catalunya. És autor de diversos articles i llibres de temàtica local: Joan Ballesta Calafat, un escalenc alcalde de la Girona Republicana, CCG Edicions, 2008 (coordinador i coautor); Escalencs assassinats durant la Guerra Civil, CCG Edicions, 2009; Antoni Puig Tonet. Barber, àcrata i savi. El moviment anarquista i la Guerra Civil a l’Escala. CCG Edicions, 2010 i Les Drassanes Sala de l’Escala. Sis generacions de mestres d’aixa. Col·lecció Llibres de Ronda-CEDRHE, núm. 1, 2014. Com a membre del Centre de Documentació i Recerca Històrica de l’Escala, és el coordinador de la revista anual Camí de Ronda. L’Escala: Història, vida i patrimoni."