Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Activitats diverses recomanades

03/02/2016
Exposició al MUME: "La Jonquera, porta de l'exili", del 13 de febrer al 26 de juny de 2016

 

Cartell Ampliar imatge

Del 13 de febrer al 26 de juny de 2016

Espai Hall del MUME.


Els esdeveniments dels darrers mesos de la Guerra Civil amb l’anomenada “Campanya de Catalunya” -que va comportar la simbòlica caiguda de Barcelona- van situar La Jonquera, juntament amb Portbou i Puigcerdà, com a porta de sortida principal per als milers de  persones que escapaven de l’avenç i de la repressió franquista.

Al voltant de la meitat del gairebé mig milió de refugiats -població civil i militars de l’Exèrcit republicà– que van creuar la frontera el febrer de 1939 van passar per La Jonquera i El Portús. Un cop travessada la ratlla els refugiats van ser, d’una banda, dispersats i acollits en diversos departaments francesos; de l’altra, en un nombre molt important, van ser reclosos en camps de concentració provisionals i permanents al departament dels Pirineus Orientals. Per als que havien creuat la línia fronterera s’iniciava l’exili, i per als que van restar en territori català, començava la difícil postguerra.

 

L'exposició consta de 15 panells informatius, una vitrina amb objectes i documents i un audiovisual amb una selecció de testimonis orals sobre l'exili i el pas de frontera de la Jonquera.


Organització: MUME i Associació d'Amics del MUME.