Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Activitats diverses recomanades

11/05/2017
20 de maig de 2017: Presentació de la Proposició de Llei Catalana de reparació Jurídica de les Víctimes del Franquisme (Llagostera, 20 h.)

 

Cartell Ampliar imatge

Acte conjunt de l’Ajuntament de Llagostera, Recuperació de la Memòria Històrica de Llagostera i Comissió de la Dignitat amb ponències de Josep Cruanyes (Comissió de la Dignitat) i Diputats de Junts pel Sí, CUP (Mireia Boya) i CSQEP (Josep Nuet).

La iniciativa parlamentària es presenta a les comarques de Girona, on també són milers els casos de crims comesos pel franquisme amb penes aplicades a lluitadors antifranquistes de tota mena. La Proposició, actualment en tràmit al Parlament, vol anul.lar jurídicament aquestes penes que encara són vigents en l’actual règim constitucional de 1978. Cosa que la Ley de la Memoria de Zapatero no va fer.

Un aspecte important d’aquesta iniciativa, tenint en compte el Moment que viu el país amb el Procés Sobiranista, és que representa una clara voluntat de trencament amb una legislació espanyola que s’ha mostrat incapaç i indisposada a procedir a l’anul.lació efectiva i jurídica de les penes del franquisme, fins al punt que aquesta iniciativa ha estat descrit, amb encert, com un dels primers passos de desconnexió amb un estat anclat en un clima neofranquista en molts aspectes, per a la qual situació només l’avenç cap al Nou País pot ser considerat una solució esperançadora, duradora i  de garantia.

Entre el 1939 i el 1980 es van obrir a Catalunya 81.966 processos que van afectar més de 78.000 persones -algunes tenien més d’un procés obert-: 70.470 eren homes i 7.718, dones. 3.358 persones van ser executades. Algunes presoneres patien pels seus fills de 4 i 5 anys, que s’havien quedat sols al carrer. A milers de dones els van robar els fills. Aquestes són algunes de les conseqüències dels judicis sumaríssims del franquisme.

Toni Strubell i Trueta

Si us plau confirmeu assistència amb un mail a: toni@strubell.cat