Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Activitats diverses recomanades

31/08/2014
Obre de teatre: L'Abanderat o el Bibliobús del Front (14 de setembre a Llagostera ; 19 de setembre a Torroella de Montgrí)

Cartell Ampliar imatge

Diumenge 14, a les 18:00. LLAGOSTERA. Dins la Fira del llibre prohibit. Plaça Catalunya.

Divendres 19, a les 20:00. TORROELLA DE MONTGRÍ. Biblioteca Municipal Pere Blasi, Pati de Can Quintana. En cas de pluja al Cine Petit.

Les dues representacions són gratuïtes.


La posada en escena de l’obra de Rizoma Teatre gira entorn la història del bibliobús, com va ser la seva creació, les peripècies dels seus personatges (bibliotecàries, soldats, milicianes, brigadistes, escriptors, polítics…), l’exili i la derrota.

Per fer-ho s’han basat en fets, personatges i anècdotes reals. Amb l’ajuda de textos dramatitzats dels mateixos autors que després marxarien cap a França amb el bibliobús i els seus propis llibres a les prestatgeries: Mercè Rodoreda, Joan Oliver, Francesc Trabal, Antonio Machado; i d’altres que també visqueren l’horror de la guerra, com Max Aub i Federico García Lorca.

El resultat és una obra de petit format, dins el gènere “road-movie teatral” on 2 actors i 2 actrius interpreten més de 15 personatges verídics i ficticis que es transformen a escena, a la vista del públic. L’escenografia és mínima i versàtil, amb molt poc es creen els diversos espais (un despatx, l’interior del bibliobús, unes trinxeres, o una carena del Pirineu). Les cançons tradicionals i de l’època, cantades, xiulades o taral·larejades pels mateixos intèrprets, ofereixen un fil conductor en les transicions. Es juga amb la temporalitat, amb els objectes, amb titelles, amb l’atrezzo.

L’abanderat és una obra d’amor cap al teatre, la història, la memòria i la literatura, on amb gairebé res es fa molt, provocant un ampli ventall d’emocions.

 

Intèrprets:

. Damià Costa: Carles Pi i Sunyer (conseller de Cultura), Josep Torres Clavé (arquitecte del GATPAC), Alfonso Miñarro (xòfer del bibliobús), Jaime Olivera (soldat republicà) i Joan Oliver (escriptor).

. Esther Llobet: Rosa Granés (bibliotecària) i Mercè Rodoreda (escriptora).

. Núria de Calella: Justa Balló (bibliotecària), Aurora (miliciana), Ma Felipa Espanyol (bibliotecària) i Anna Murià (escriptora).

. Eduard Serra: Jordi Rubió (Director de la Biblioteca de Catalunya), Federico García Lorca, Ferenc (brigadista internacional), Narciso (soldat franquista), Manel Rubió (soldat republicà) i Lluís Companys (president de la Generalitat de Catalunya).