Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Activitats diverses recomanades

24/09/2019
Fins el 30.11.2019 : Exposició: 'La memòria del segle XX des dels arxius judicials' a Barcelona (Presó Model)

 

Cartell Ampliar imatge

17.09.2019 - 30.11.2019

Exposició: 'La memòria del segle XX des dels arxius judicials' a Barcelona (Presó Model)

Carrer Entença, 155

Barcelona

 

Els arxius són un patrimoni únic i insubstituïble, reflex de l’evolució de les societats, i fonts fiables d’informació que garanteixen la gestió i la transparència de les institucions. Els arxius juguen també un paper essencial en el desenvolupament de la societat: contribueixen a la constitució i salvaguarda de la memòria individual i col·lectiva i fan possible el dret de la ciutadania a accedir a la informació, d’acord amb la normativa.

 

La documentació d’arxiu que l’Administració de justícia produeix, en l’exercici de les seves funcions, és una font fonamental per als estudis històrics, científics o culturals i també per a la memòria històrica, que es configura a partir de la posada en valor de trajectòries i d’experiències personals viscudes o transmeses.

Així, la documentació judicial corresponent als períodes de la Guerra Civil i de la dictadura franquista que es conserva en arxius judicials i en arxius històrics conforma un valuós punt d’ancoratge en el record de la ciutadania i en la memòria històrica de bona part del segle XX.

Aquesta selecció de documents dels arxius dels jutjats i del Registre Civil de la ciutat de Barcelona permet seguir un recorregut per la memòria històrica al nostre país i des de diferents àmbits:

 

    Ambit 1. Victimes de la repressio durant la Guerra Civil i la postguerra

    Ambit 2. La dona durant el franquisme

    Ambit 3. La llengua catalana durant el franquisme

    Ambit 4. Control social durant el franquisme

 

L'acte d'inauguració del 17 de setembre comptarà amb la intervenció de l’Hble. Sra. Ester Capella, consellera de Justícia.