Saltar a continguts

Ass. Triangle Blau

Navegació

Menú principal

Activitats diverses recomanades

03/09/2014
18 d'octubre de 2014 : Commemoració del 75è aniversari de l'exili republicà a Portbou i Argelers

 

Cartell Ampliar imatge

Dissabte, 18 d'octubre, a partir de les 10.30 h
Portbou i Argelers-Sur-Mer
Inscripció gratuïta
Places limitades
Servei gratuït d'autobús Barcelona/Girona-Portbou-Argelers i tornada
Si us hi voleu inscriure, contacteu amb el Memorial Democràtic per correu electrònic (memorialdemocratic@gencat.cat) o per telèfon (936 347 363 o 936 347 360). Indiqueu si us cal el servei d'autobús.

El Memorial Democràtic i el Museu Memorial de l'Exili volen recordar les persones que van viure l'exili en alguns dels principals escenaris d'aquells fets. Els participants coneixeran diferents espais de memòria a Portbou, el coll dels Belitres i Argelers. Es tracta d'una activitat d'un dia oberta a tothom qui vulgui assistir-hi en la qual participaran també persones que van viure l'exili i volen oferir el seu testimoni.

L'homenatge ha estat organitzat pel Memorial Democràtic i el Museu Memorial de l'Exili amb la col·laboració de l'Ajuntament de Portbou, l'Ajuntament d'Argelers, el Mémorial du Camp d'Argelers i la revista Sàpiens.

 

A la darreria de gener i durant la primera setmana de febrer de 1939, nombrosos contingents de refugiats civils i de tropes col·lapsaven ciutats com Girona i Figueres mentre esperaven que s’obrís la frontera per accedir als departaments de la Catalunya del Nord.

Sota bombardejos aeris i penalitats de tota mena, el 10 de febrer de 1939 al voltant de 475.000 persones, moltes d’elles també procedents d’altres zones de l’Estat espanyol, havien deixat Catalunya i travessat els Pirineus. Aquest èxode era la plasmació de la derrota republicana i de l’ocupació franquista de tot el Principat.

Amb l’acte d’homenatge del 18 d’octubre, el Memorial Democràtic vol recordar les persones que van viure l’exili en alguns dels principals escenaris d’aquells fets. Els participants coneixeran diferents espais de memòria a Portbou, el coll dels Belitres i Argelers. Es tracta d’una activitat d’un dia oberta a tothom qui vulgui assistir-hi en la qual participaran persones que van viure l’exili i volen oferir el seu testimoni.


Programa

10.30 h Benvinguda i parlaments institucionals. Projecció del vídeo institucional del Memorial Democràtic Temps de memòria. Intervenció de testimonis de l’exili

12.00 h Visita guiada per diferents espais de memòria de Portbou relacionats amb el pas de la frontera dels exiliats i amb la figura de Walter Benjamin

13.00 h Dinar

14.30 h Pujada amb autocar al coll dels Belitres. Acte d’homenatge

16.30 h Arribada a la platja d’Argelers. Acte d’homenatge. Visita al monòlit commemoratiu i intervenció de testimonis de l’exili

17.30 h Benvinguda al Mémorial du Camp d’Argelers (Espace Jules Pams, a Valmy) i visita guiada